Home » bespaar informatie » Besparen met harde zeep ipv vloeibare zeep

Besparen met harde zeep ipv vloeibare zeep

Veel mensen gebruiken tegenwoordig helaas vloeibare zeep in plaats van vaste zeep om zich te wassen. Er wordt al decennia reclame voor gemaakt en dat schijnt nu op de lange termijn toch de doorslag te geven. Gebruikers van harde zeep zijn steeds schaarser in Nederland. Winkels verdienen er ook lekker aan. Dit zie je terug als bijvoorbeeld kijkt op de ah.nl. Hier wordt als je zoekwoord zeep intikt eerst vloeibare handzeep getoond en vervolgens pas de vaste zeep.

Het lijkt ook iets pietluttig om op dit soort producten te gaan besparen. Echter wanneer je het grote plaatje bekijkt is het wel degelijk de moeite waard.

Veel mensen beseffen niet dat het gebruik van vloeibare zeep veel nadelen heeft. We kunnen de volgende nadelen opsommen:

 1. Aanschaf is vele malen hoger dan vaste zeep.
 2. Verbruik per wasbeurt is vele malen hoger.
 3. Milieubelasting is vele malen hoger.

Als voordelen van een vloeibaar zeeppompje worden vaak genoemd:

 1. Dat het veel handiger is dan een stuk zeep.
 2. Dat het gebruik van een pompje hygiënischer is.

Dat het handiger is willen we niet tegenspreken, echter dat het hygiënischer is valt te betwisten. Het pompje dat iedereen aan raakt, voordat hij of zij haar handen wast zit namelijk barstensvol met bacteriën, omdat iedereen met zijn vuile handen aan het pompje zit. Ga je het pompje bijvullen en hergebruiken dan staat zo’n pompje misschien wel een paar jaar op uw aanrecht.

Wat kost zeep?

In dit rekenvoorbeeld vergelijken we de goedkoopste zeep die Albert Hein verkoopt. Voor € 2,79 kopen we een Dove Cream handpomp met daarin 250 ml vloeibare handzeep. Een pakje vaste zeep Dove Cream kost € 2,71, we krijgen dan een pakketje van 4 stukken zeep die elk 100 gram wegen (totaal 400 gram).

Om 1 liter handzeep te maken heb je ongeveer 100 gram zeep nodig, 1 liter water (€ 0.0014) en 1 theelepel Glycerine (€ 0,20). Vervolgens moet je het mengsel koken en roeren. Als we 400 gram vaste zeep, vloeibare zeep maken gaan maken, kunnen we 4 liter vloeibare zeep maken! Als we hier naar de kostenverhouding kijken en we de kosten terug rekenen komen tot de volgende conclusie:

 • 4.000 ml (vaste zeep) / 250 ml (vloeibare zeep) = factor 15

We kunnen hierdoor concluderen dat je 15x duurder uit bent als je alleen al naar het pure zeep volume kijkt! Anders gezegd; je betaald bijna € 2,50 voor 250 ml water. Water kost gemiddeld uit de kraan zo’n € 0,0014 per liter.

Verbruik per handenwasbeurt

Een ander probleem is dat het gebruik van handzeep vele malen hoger is dan bij harde zeep. Vloeibare zeep verbruikt veel sneller. Onder andere omdat mensen denken dat je er meer van nodig hebt. Bovendien zijn die handige pompjes zo ontworpen dat er veel meer zeep uitkomt dan je per handenwasbeurt nodig hebt. Met een stuk zeep (100 gram) doe je tot wel 10x langer. Vermenigvuldigen we dit met 15, dan komt het erop neer dat het gebruik van vloeibare zeep meer dan 150x duurder is dan vaste zeep!

Milieubelasting vloeibare zeep

Het grootste probleem van vloeibare zeep t.o.v. van vaste zeep is het verschil on milieu belasting. Bij vaste zeep is er vaak alleen sprake van een kartonnen verpakking, die keurig bij het oud papier en hierdoor kan worden hergebruikt. De vloeibare zeep bestaat uit een plasticfles en een pompje. De plasticfles kan nog wel gerecycled worden, maar het pompje bestaat uit metaal en drie verschillende soorten plastic en belandt op de afvalberg, doodzonde. Daarnaast kost het meer energie om een plastic fles te fabriceren dan een kartonnen verpakking van de vaste zeep.

We hebben onder het kopje; Wat kost zeep? gezien dat vloeibare zeep een veel groter volume in neemt dan vaste zeep. Dit heeft tot gevolg dat er tevens meer transport nodig is om deze zeep te transporteren. De palmolie die vaak in de vloeibare zeep zit zorgt er tevens voor dat onze schatten op de aarde, de regenwouden met hoge snelheid worden gekapt. Tot slot wordt vloeibare zeep voorzien van conserveringsmiddelen om schimmelvorming tegen te gaan. Dit is bij vaste zeep niet het geval, wat ook weer mooi meegenomen is.

Veel vaste zepen bevatten alleen natuurlijke ingrediënten zoals natuurlijke oliën en boter, kruidenextracten en vruchtensappen. De ingrediënten die aan de vaste zeep worden toegevoegd, zijn allemaal actieve stoffen die een toegevoegde waarde hebben voor de verzorging van huid en haar.

Lijkt ons genoeg redenen om voortaan de vloeibare zeep te laten staan…

Wat vond je van deze info?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Deel dit:

commentscomments

 1. anne tak schreef:

  ik vind deze handcreme erg goed
  ik wil altijd graag weten, wanneer hij in de reclame is
  dank u

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.