Home » bespaar informatie » Besparen op de kosten van autorijden

Besparen op de kosten van autorijden

Sinds het einde van de 19e eeuw kennen we de auto (Grieks: zelf) mobile(Latijn: bewegen). Autorijden doen ‘we’ dus al bijna 125 jaar! In de loop der jaren hebben vele merken, honderden, zo niet duizenden, modellen op de markt gebracht. Voornamelijk met een verbrandingsmotor. Grote nadelen van een verbrandingsmotor zijn de slijtage en brandstof. Vanwege de slijtage met de auto regelmatig naar de garage voor onderhoud en voor de brandstof moeten we toch met enige regelmaat naar het tankstation. Beide zaken doen een aanslag op onze portemonnee, hoewel de auto’s steeds zuiniger worden.

Experimenten met elektrische aandrijving en hybride motoren, zijn veelbelovend. De eerste auto’s met deze alternatieve aandrijving rijden al. De aanschafprijs is echter enorm, dus voor de meeste mensen (nog) niet bereikbaar.

Autorijden blijft dus een kostbare zaak. Het slokt een groot deel van ons inkomen op. Maar besparen op onze Heilige Koe? Minder autorijden? Je moet er niet aan denken. dus, ondanks de hoge kosten, rijden we geen kilometer minder. ‘De kinderen moeten toch sporten?’, ‘Met dit weer ga ik echt niet op de fiets!’, ‘Moet ik dan lopen sjouwen met die boodschappen?’, zijn veel gehoorde opmerkingen. Blijkbaar zijn we dus bereid de hoge kosten voor autorijden voor lief te nemen. Of toch niet? Hieronder volgt een aantal tips die het autorijden goedkoper zouden kunnen maken. Autorijden moet namelijk betaalbaar blijven.

Minder autorijden is een optie. Dat is ook nog eens beter voor het milieu! De kinderen kunnen ook op de fiets naar school gebracht worden. En voor een kleine boodschap is de fiets ook een prima vervoermiddel. Al eens gedacht aan het Openbaar Vervoer? Helaas bij incidenteel reizen niet goedkoper:

 • Rotterdam – Den Haag:                               per auto €3,65                  per OV €6,62
 • Rotterdam – Vlissingen                               per auto €18,01                per OV €21,97
 • Rotterdam – Enschede                                per auto €27,02                per OV €25,78

(bron: ANWB routeplanner en 9292OV)

Openbaar Vervoer wordt dus pas bij grotere afstanden goedkoper. Tenminste als je alleen reist. Wanneer je met meerdere personen reist, wint de auto het zeker. Voor zo’n miniem verschil kiezen we dan toch voor de auto. Maar denk eens aan de mogelijke files, de slijtage van de auto en aan het milieu. In de praktijk pakken we echter ook bij grotere afstanden de auto.

Carpoolen dan? Samen reizen met iemand die hetzelfde traject rijdt? Het komt steeds meer in zwang. Een zuiniger auto? Een auto delen? Dichterbij huis of zelfs thuis werken? Een auto huren op het moment dat je er een nodig hebt?

Allemaal opties die hierna worden besproken.

Benzineprijs

Een auto met verbrandingsmotor heeft, zoals gezegd, brandstof nodig. Nog steeds is de benzinemotor de meest voorkomende aandrijving van de automobiel. De benzineprijs is de laatste jaren schrikbarend gestegen. Onrust in het Midden Oosten, een instabiele politieke situatie, nationale maatregelen om de economische situatie te verbeteren, etc. hebben de prijs flink opgedreven. Recent heeft onze regering besloten om de accijns op benzine te verhogen, waardoor de benzineprijs weer werd verhoogd.

Goedkoper tanken is dan onze grootste wens. Dat lijkt lastig, want de oliemaatschappijen houden elkaar goed in de gaten. Zij lokken de klant liever met loyaliteitsacties, dan met kortingen. En toch kan de prijs aan de pomp flink schelen. Zo  zijn er situaties dat de benzineprijs bij drie verschillende pompen uiteenloopt van €1,59 (Sakko) via €1,63 (BP) en €1,68 (Shell). En dat allemaal binnen een straal van 800m! En dat terwijl de adviesprijs aan de pomp €1,78 is. Per liter lijken dat kleine verschillen, maar bij een tankinhoud van 45 liter scheelt het toch €8,10 op een volle tank!!!!

Er worden dappere pogingen gedaan om vergelijkingssite op te zetten. Enkele voorbeelden zijn: www.brandstof-zoeker.nl, www.goedkooptanken.nu en www.tankwijzer.nl, hoewel deze lang niet altijd objectief zijn.

Dus door de benzineprijs te vergelijken, kunt u besparen op uw brandstofkosten. Maar ook door uw rijstijl aan te passen, kunt u besparen. Door de volgende tips in acht te nemen, hoeft u minder vaak naar het tankstation.

 • Vroeg schakelen: een auto gebruikt relatief weinig benzine bij een laag toerental. Schakel rond 2000 toeren per minuut.
 • Constant rijden. Bij een constante snelheid varieert het toerental het minst en rijd je het zuinigst. Gebruik de cruise control, als je die hebt, zo veel mogelijk.
 • Snelheid: Afhankelijk van de motorinhoud, het koppel en het aantal versnellingen ligt de meest efficiënte snelheid, mits je constant rijdt, op 90 – 110 kilometer per uur. Bij auto’s met 6 versnellingen zelfs nog iets hoger!
 • Uitrollen: Je bespaart dan niet alleen energie, de slijtage aan de remmen is dan ook minder.
 • Motor opwarmen: Een warme motor verbruikt veel minder energie dan een koude.
 • Bandenspanning: Zachte banden hebben een groter oppervlakte dat in aanraking komt met het wegdek, dus meer weerstand. Dit leidt tot meer energieverbruik. Zorg dus dat je banden op spanning zijn. Controleer dat 1x per maand. Harde banden produceren bovendien minder lawaai!
 • Voorkom onnodig energieverbruik: De airco verbruikt 3 – 10% extra brandstof, de achterruitverwarming zo’n 5%. Ook geopende ramen, een imperiaal of fietsendrager vragen extra energie.
 • Stap over op LPG: Weliswaar rijden auto’s op LPG zo’n 1,5 keer minder zuinig dan benzineauto’s, de prijs van een liter LPG ligt 2.5 keer lager! Nieuwe LPG installaties (G3) betalen slechts een fractie meer wegenbelasting en de aanschafwaarde ligt ook steeds lager.

Auto verkopen

Als bovenstaande tips niet tot voldoende besparing leiden, dan kun je altijd nog je auto verkopen. Via een website als www.marktplaats.nl, www.autoscout24.nl of www.anwbautoverkoopservice.nl. Maar ook via social media of je eigen netwerk, kun je snel resultaat boeken.

Eenmaal verkocht, ben je van de kosten af en heb je bovendien een bedrag vrij te besteden. Toch?

In de praktijk werkt het echter anders. Van alle mensen die hun auto verkopen, koopt het gros weer een andere. Meestal een kleinere, dus zuinigere. Verstandig? Niet altijd. Men koopt dan een gebruikte auto, weliswaar een iets jongere, maar ook daar gaan op relatief korte termijn gebreken aan komen. En op die kosten heeft men dan weer niet gerekend.

Mensen die hun auto verkopen, zouden ook kunnen overwegen om ……..

 • Een auto te huren. Zeker interessant voor mensen die slechts af en toe een auto gebruiken. Denk eens aan Green Wheels (www.greenwheels.nl) of Ik rij (www.ikrij.nl). Je betaalt dan alleen voor het gebruik.
 • Private Lease. Bij private lease huur je voor een vast maandbedrag een nieuwe auto. Alle kosten behalve de brandstof zijn in het maandbedrag opgenomen. Je betaalt dan niet het aanschafbedrag, terwijl je wel in een nieuwe auto rijdt. De meeste automerken bieden deze mogelijkheid.
 • Samen kopen, samen delen. Vader en zoon besluiten beiden hun auto te verkopen. Ze kopen samen een nieuwe. Ze delen de aanschafkosten, de verzekering, de wegenbelasting en maken goede afspraken over het gebruik.
Wat vond je van deze info?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.