Home » bespaar informatie » Besparen op je hypotheek lasten

Besparen op je hypotheek lasten

Woonlasten zijn maandelijks de grootste kostenpost voor veel Nederlanders. We zijn gewend om voor de aanschaf van een auto af andere consumptieve goederen eerste eens goed rond te shoppen en prijzen te vergelijken voordat we tot een aankoop overgaan.

Met het afsluiten van een hypotheek zijn we daar echter minder alert op. Want wie denkt er nu nog aan na het afsluiten van zijn of haar hypotheek of de maandlasten wellicht niet lager kunnen?

Er is immers een rentevaste periode en daar kan men toch niet van afwijken?
Het tegendeel is echter een stuk positiever en banken hoor je hier niet over.

Rentebemiddeling

Recent heeft Vereniging Eigen Huis het probleem van de rentebemiddeling aan de kaak gesteld. Vereniging Eigen Huis pleit voor rentebemiddeling voor huiseigenaren. Rentebemiddeling kan interessant zijn voor huiseigenaren die nog (enkele) jaren vast zitten aan een hoog rentepercentage. Intussen staat de rente historisch laag en valt er een flinke kostenbesparing te behalen bij het omzetten van de rentevaste periode.

Hoe werkt rentebemiddeling?

IMG_2710 (Large)

Hypotheek lasten kunnen vaak veel lager worden.

Bij rentebemiddeling spreekt u met uw eigen bank een nieuwe rentevaste periode af. De eerder vastgestelde rente wordt gemiddeld met de actuele marktrente. Tevens betaalt u vaak ook een boete voor het aanpassen van de rentevaste periode. (Let op: Dit is in niet alle gevallen van toepassing. Doe navraag bij uw bank. )
Sommige banken rekenen ook administratiekosten voor het wijzigen van de rentevaste periode, vraag ook naar deze kosten.

Bij veel banken moet u de boeterente in een keer betalen. Maar er zijn momenteel een aantal banken welke rentebemiddeling aanbieden, waardoor u de boete welke is opgelegd kunt uitsmeren over een langere periode (Centraal Beheer/ ING/ Obvion/ Regiobank/ SNS Bank en Woonfonds Hypotheken d.d. 06-05-2015).

Rentebemiddeling is in veel gevallen aantrekkelijk. Maar echter bij spaarhypotheken kan rentebemiddeling een stuk minder aantrekkelijk zijn (alsmede het oversluiten van een hypotheek). Dit komt omdat als de hypotheekrente daalt u meer spaarpremie moet betalen om het benodigde eindkapitaal te behalen. De hypotheekrente is immers gelijk aan de vergoeding over de spaarpremie.

Het rendement van rentebemiddeling is hoger naarmate de resterende rentevaste periode korter is. De resterende termijn wordt meegenomen in de bemiddeling en hoe korter deze periode is, hoe minder er te middelen valt.

Huiseigenaren met een combinatie van een spaarhypotheek en aflossingsvrije hypotheek kunnen mogelijk voor het aflossingsvrije deel rentebemiddeling aanvragen.

Het advies voor iedereen is neem contact op met uw geldverstrekker of hypotheek adviseur.

Renteopslag wijzigen

Wat veel mensen wellicht niet weten is dat er in hun hypotheekrente een zogenoemde renteopslag kan zijn verwerkt. Deze renteopslag kan in veel gevallen significant verlaagd worden.

De renteopslag is dus een verhoging van de te verschuldigde hypotheekrente. Deze verhoging wordt opgelegd op basis van de verhouding tussen de marktwaarde van uw woning en het hypotheek bedrag (dekkingsprecentage). Wanneer bijvoorbeeld uw hypotheek €225.000,- is en uw marktwaarde van de woning  €220.000,- dan is het dekkingspercentage 100%. Wanneer u echter dit percentage naar 95% kunt krijgen krijgt u vaak al 0,2% korting op uw hypotheek rente.

Vaak geldt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie geen renteopslag.

Hoe wijzigt men de renteopslag?

Stel u heeft (extra) op uw hypotheek afgelost of de waarde van uw woning is gestegen, dan kunt u dit kenbaar maken bij uw hypotheek verstrekker. Met het verzoek om uw renteopslag te wijzigen.

Door het wijzigen van de renteopslag kunnen de maandlasten vaak enorm verlaagd worden. Soms is er wel een vol procent aan lagere hypotheek rente. Zeker als u deze aanpassing doorrekent met de resterende looptijd van uw hypotheek, kan dit in de tienduizenden euro’s schelen.

De moeite waard dus om contact met uw bank op te nemen over de huidige marktwaarde verhouding van uw woning zoals deze bij uw bank bekend is. De renteopslag kan in veel gevallen kosteloos worden verlaagd of er wordt een korting berekend.

Wat vond je van deze info?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.