Home » bespaar informatie » Hypotheek oversluiten of (blijven) huren?

Hypotheek oversluiten of (blijven) huren?

Huren worden jaarlijks vastgesteld. Daar kunt u dus niet op besparen. Om de woonlasten van een huurhuis te verlichten, zou u er aan kunnen denken om meerderjarige huisgenoten mee te laten betalen. Als ouder kies je hier meestal niet voor.

Wel valt er te besparen op gas,  water, elektriciteit en verzekeringen. Daarover later meer.

Heeft u een koophuis, dan rust daar waarschijnlijk een hypotheek op. Deze lening heeft u weloverwogen afgesloten. Waarschijnlijk bent u naar een adviseur gegaan en/of heeft u een site bezocht waar u hypotheken kunt vergelijken. U heeft daarbij onderzocht wat voor u de beste lening was en wat de maandlasten waren. Alles weloverwogen, waarschijnlijk. En voor een langere periode vastgezet.

Kunt u hier dan wel op besparen?

Ja! Maar ook dat moet u weloverwogen doen. U kunt dan, bijvoorbeeld uw hypotheek oversluiten.

Hypotheek oversluiten

U zou dan het beste weer naar de bank, een verzekeringsmaatschappij of een onafhankelijk tussenpersoon kunnen gaan. Houdt u wel rekening met de kosten van het advies.

Bent u (bijna) aan het einde van een rentevaste periode, dan kunt u, sterker nog dan moet u, zonder meer een andere hypothecaire lening afsluiten.

Ben u niet aan het einde van een rentevaste periode, dan zou u kunnen overwegen om over te sluiten. Of de hypotheek oversluiten in uw geval verstandig is? Dat kan de adviseur u vertellen. Uw maandelijkse hypotheeklasten kunnen echter wel flink dalen.

Gaat u kopen? Ook dan is het verstandig om gedegen advies in te winnen bij de eerder genoemde instellingen. Door de verschillende hypotheekvormen, looptijden, rentepercentages en wettelijke regels is het raadzaam om je goed te laten voorlichten. Over de kosten van het advies valt vaak te onderhandelen.

Energieleveranciers

Voor de levering van energie (gas en elektriciteit) heb je tegenwoordig keuze uit een wirwar van energieleveranciers. Sommige zijn zelf producent, andere zijn uitsluitend leveranciers en weer andere zijn handelaren in elektriciteit.

De levering van elektriciteit (het transport) wordt niet door de energieleveranciers zelf gedaan, maar door zogeheten netbeheerders. Dit zijn nutsbedrijven die ervoor zorgen dat gas en elektriciteit in uw huis geleverd wordt. In tegenstelling tot de energieleveranciers zijn de netbeheerder in een bepaalde regio als enige bevoegd om energie te leveren. Dit kan dan energie zijn van alle in Nederland opererende energieleveranciers.

Besparen op energie kan op verschillende manieren.

Ten eerste kunt u zelf minder energie gebruiken. Het gebruik van LED-verlichting scheelt al een slok op een borrel. De kachel een graadje lager als u thuis bent en laag als u weg bent. Maar ook de gordijnen sluiten en de deuren dicht. Kamers waar u niet regelmatig bent hoeven ook niet volop verwarmd te worden.

U kunt ook maatregelen nemen die op korte termijn geld kosten, maar op langere termijn geld opleveren. Denk aan isolatie van daken, in spouwmuren en de kruipkelder. Dubbele beglazing kan op jaarbasis ook flink schelen op uw energierekening. Of stoken op hout. Niet altijd goedkoper maar wel milieuvriendelijker. Al eens gedacht aan zonnepanelen? Of een windmolen in de tuin? Niet mooi en duur? Dat kan wel zo zijn, maar de besparingen op termijn kunnen groot zijn. Sterker nog energie dat u hiermee opwekt en niet zelf gebruikt, kunt u vaak verkopen aan de energieleveranciers. En dat levert u dan weer geld op!!

Als u minder wilt betalen voor gas en elektriciteit, dan kunt u overwegen om over te stappen naar een andere aanbieder. U heeft dan keuze uit een flink aantal energieleveranciers. Allemaal met mooie beloftes van het laagste tarief, cadeautjes en andere leuke lokkertjes. Het staat u vrij om, aan het einde van de contractperiode, over te stappen naar een van de energieleveranciers met een beter aanbod. Kijkt u echter wel goed naar de voorwaarden. U kunt energieleveranciers vergelijken op vergelijkingssite als: www.energieleveranciers.nl, www.prizewize.nl, www.easyswitch.nl of www.independer.nl

Woonverzekering

Onder een woonverzekering verstaan de meeste verzekeringsmaatschappijen in ieder geval een opstalverzekering (alleen bij koophuizen), een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering (AVP).

Om te besparen op je woonverzekering is het zaak om eens te kijken welke polissen je nu hebt afgesloten. Veel mensen zijn namelijk dubbel verzekerd. Dan moet je je afvragen voor welk bedrag je verzekerd bent. En of dat bedrag dan een juiste afspiegeling is van de waarde. Onder-, maar ook onderverzekering, komt vaker voor dan je denkt.

Veel verzekeringsmaatschappijen kennen standaard maximum verzekerde bedragen. Meestal is dat voor een opstalverzekering €350.000,00 en voor een inboedelverzekering €100.000,00. Wettelijke aansprakelijkheid ligt op €2.500.000,00. De meeste verzekeringsmaatschappijen bieden zogeheten pakketverzekeringen aan. Hierin zitten in ieder geval deze drie verzekeringen.

Glas is meestal niet standaard meeverzekerd. Deze moet je apart afsluiten.

Indien je je woonverzekering als een pakketverzekering afsluit, krijg je vaak een leuke korting. Maar soms is het voordeliger om losse polissen af te sluiten.

Niet alleen de premie, maar ook de voorwaarden, verschillen van maatschappij tot maatschappij. De ene woonverzekering is de andere niet. Het is daarom zaak om de kleine lettertjes in de polis goed te lezen.

Besparen op je woonverzekering is goed mogelijk. Verschillende vergelijkingssites bieden een overzicht van vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Door het invullen van een paar vragen, wordt je premie berekend en vergeleken met andere aanbieders. Opzeggen kan eenvoudig door je huidige verzekeraar een briefje of een email te sturen. Na het eerste jaar kun je zelfs per maand opzeggen. <link naar voorbeeldbrief>

Besparen op je woonverzekeringen zal je geen honderden euro’s per jaar opleveren, maar waarom zou je teveel betalen?

Wat vond je van deze info?
  • Fascinated
  • Happy
  • Sad
  • Angry
  • Bored
  • Afraid
Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.