Home » bespaar informatie » Energie bespaartips voor vloerverwarming

Energie bespaartips voor vloerverwarming

Heeft u thuis vloerverwarming? Dan heeft u waarschijnlijk ook in de winter een behaaglijk warm huis.

thermotaat

thermotaat

Huizen met vloerverwarming hebben over het algemeen ook lagere stookkosten dan huizen zonder vloerverwarming. Omdat er altijd wel ergens energie valt te besparen hebben wij een paar energie bespaartips voor vloerverwarming.

Huizen met vloerverwarming hebben lagere stookkosten

Huizen met vloerverwarming hebben lagere stookkosten

Energie bespaartips

De meeste huizen met vloerverwarming hebben dit meestal alleen op de begane grond. Hier bevindt zich meestal de woonkamer, de keuken en de hal. De slaapkamers worden dan door middel van een thermostaatkraan op temperatuur gehouden en de etage met vloerverarming met een zogenaamde aan/uit thermostaat die op een bepaalde temperatuur waarde is ingesteld.

Bij deze configuratie gelden de volgende bespaartips:

 1. Controleer regelmatig of de waterdruk in het watercircuit rond de 2 bar staat en vul desnoods water bij.
 2. Check regelmatig of er geen thermostaatkranen lekken of voor niets de kamers verwarmen waar niemand is.
 3. Kijk of de watertemperatuur voor het c.v. water in de c.v. ketel niet te hoog staat ingesteld. Ideaal is rond de 55 graden voor goed geïsoleerde huizen.Kijk in de instellingen van de c.v. ketel of het op temperatuur houden van het water in de boiler, ’s nachts kan worden afgeschakeld.
 4. Zet ’s zomers een tijdschakelaar tussen de voeding van de waterpomp die het vloerverwarmingswater rond pompt, zodat deze niet heel de zomer voor niets staat te draaien en onnodig stroom verbruikt. Om vastroesten te voorkomen is 5 minuten per dag voldoende om hem te laten draaien.
 5. Wanneer uw huis goed geisoleerd is kunt u ’s winters uw vaste thermostaat van de vloerverwarming ook ’s nachts op een lage (15 graden) termperatuur. Waarschijnlijk zakt de temperatuur maar 2 graden. Dit is voordeliger dan de temperatuur continue te houden, omdat het ’s nachts kouder is dan overdag en u toch niet in de woonkamer aanwezig bent. Het bijstoken van de gedaalde temperatuur is omdat te temperatuur overdag hoger is goedkoper dan ’s nachts.
Wat vond je van deze info?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Deel dit:

commentscomments

 1. Vincent Rondwijk schreef:

  Bedankt voor deze handige vloerverwarming tips! Ik ga wat vaker de temperatuur van mijn cv ketel nakijken. Ik heb het gevoel dat deze vaak te warm is ingesteld. Mijn energierekeningen zijn ook vaak wat aan de hoge kant. Ik ga meteen bellen voor een onderhoudsbeurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.