Home » bespaar informatie » Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Een veel gestelde vraag de afgelopen jaren is: Hoe snel verdien je de investering van zonnepanelen terug?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden moet je met nogal wat factoren rekening houden. Zo is 1 van de belangrijkste factore de ligging en de grootte van het dak waar eventueel zonnepanelen kunnen worden gemonteerd. Verder zijn de volgende

factoren van belang:

 1. Het rendement van de panelen die worden gemonteerd.
 2. Het rendement van de omvormer (van gelijk naar wisselspanning).
 3. Het spanningsverlies van de gebruikte gelijkspanningskabels.
 4. De ligging t.o.v. het zuiden.
 5. Eventuele schaduw vorming van omringende gebouwen en bomen.
 6. Levensduur van de zonnepanelen.
 7. Levensduur van de omvormer.
 8. De hoek waaronder de panelen t.o.v. de horizon kunnen worden gemonteerd.
 9. Ligging van uw woning in Nederland.
 10. Het vermogen dat u terug levert aan het net.

U ziet dat de lijst behoorlijk lang is. Wanneer alle factoren gunstig zijn heeft u uiteraard het beste rendement en uw panelen het snelst terug verdient. Hieronder lichten we de bovenstaande factoren toe

IMG_4646

Voorbeeld van monokristallijne zonnepanelen

Rendement zonnepanelen

De belangrijkste factor van het complete rendement is uiteraard het rendement van de zonnepanelen die u toepast. Door de technologische ontwikkeling zijn er in de loop der jaren behoorlijke verschillen in de opbrengst per m2 opgetreden. Zo zijn er 2 soorten fabricage van zonne palenen, namelijk:

 1. Monokristallijn: De zonnecellen in een monokristallijn zonnepaneel bestaan uit één kristal. Het oppervlak van monokristallijne zonnecellen heeft geordende elektroden en is egaal zwart. Deze zonnepanelen hebben het hoogste rendement. Monokristallijne zonnepanelen hebben enkele procenten meer opbrengst dan polykristallijne. Deze panelen zijn duurder, maar hebben een hoger rendement per oppervlakte. De beste keuze voor het behalen van een maximale rendement en bij een beperkte ruimte.
 2. Polykristallijn: In een polykristallijn zonnepaneel bevinden zich zonnecellen die bestaan uit meerdere grove kristallen. Een polykristallijne zonnecel vertoont een soort gebroken schervenpatroon. De polykristallijne zonnepanelen zijn gunstig geprijsd en bieden een redelijk hoog rendement, hoewel minder rendement dan monokristallijne zonnepanelen.

Rendement omvormer

Alle zonnepalenen generern zogenaamde gelijkspanning. Een installatie bestaat uit meerdere lijnen die samen komen in de omvormer. Uw huisinstallatie heeft een 230V wisselspanningsnet dat een frequentie heeft van 50Hz. Dit betekend dat de spanning 50x per seconden van +230V naar -230V wisselt. De gelijkspanning vanuit de panlenen kan hier niet zomaar op worden aangesloten en zou een kortsluitng veroorzaken. Om nu toch gebruik te kunne maken van de spanning die de paneleen leveren worden de panelen aangelsoten op een omvormer (transformator) die de gelijkspanning omzet in de 230V wisselspanning met dezelfde 50Hz freqentie als in uw huis aanwezig is. Dit is ook de reden waarom een zonnepaneelsysteem niet autonoom kan werken. Omdat spanningsverlies onderandere opstreed door warmte en de transformator warm wordt door het omzetten van de gelijkspanning zal deze een vermogensverlies veroorzaken. Ook hier geldt weer hoe hoger de kwaliteit (=prijs) hoe hoger het rendement.

Spanningsverlies gelijkspanningskabels

De kwaliteit van de kabels beaplen ook voor een gering gedeelte het spanningsverlies. Hoe beter de kabels zijn, hoe lager het spanningsverlies.

IMG_1849 (Large)

Minder opbrengst bij laagstaande zon

Ligging zonnepanelen

Een erg belangrijke factor is de ligging van de zonnepanelen. De meest ideale ligging in Nderland is recht naar het zuiden onder een hoek van 36 graden. U  maakt dan optimaal gebruik van zonnestand. Ook in het voor- en najaar. ’s winters is door de lage zonnekracht en de laagstaande zon de opbrengest van zonnepanelen overigens nihil, vergelijken met de zomermaanden. Daarnast is de ligging in Nederland ook nog wel van belang op de terugverdien tijd. Zo heeft bijvoorbeeeld de provincie Zeeland en de kuststrook van Nederland de meeste zonne-uren en zal de terugverdien tijd hier korter zijn dan in andere gebieden.

Schaduw vorming

Schaduw vorming kan erg vervelend zijn voor de opbrengst van uw zonnepanelensysteem. Wanneer namelijk een schaduw valt op 1 van de panelen kan het zijn dat uw complete opbrengst nihil is. Dit komt doordat de zonnepanelen in serie zijn gemonteerd. Wanneer dan 1 paneel in de serie een lage opbrengst door de schaduw  kan het zijn dat het paneel niet boven de drempelspanning komt en hierdoor de gehele streng nul volt genereerd. Er zijn echter panelen op de markt die hier rekening mee houden en dan dit paneel ‘omzeilen’ zodat de streng toch spanning levert zonder het ‘slapende’ paneel. Dit is erg belangrijk als u regelmatig last heeft van schaduwen op uw installatie.

Levensduur panelen en omvormer

De beste panelen worden gelevert met 20 jaar garantie op een rendement van 90%. Hierna mag men verwachten dat de rendementen langzaam achteruit gaan.. Uit de praktijk blijkt dat veel panelen wel 30 tot 45 jaar mee kunnen gaan.

Boor de omvormers geldt een gemiddelde levensduur van 10 jaar. Veel fabrikanten geven 1 jaar fabrieksgarantie op de omvormer, sommige geven zelfs 5 jaar fabrieksgarantie. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit van deze onderhouds arme producten nogal van belang is op de levensduur.

teruglevermeter

Digitale kWh-meter

Teruglevering energie

Van belang op de terug verdientijd is ook de grote van de installatie en uw eigen verbruik. Over het algemeen wordt het niet gewaardeerd door energieleveranciers als u minder verbruikt van het net dan dat u teruglevert. Wanneer u meer terug gaat leveren aan het net gaan er namelijk andere kWh prijzen gelden voor de teruggeleverde energie. Ook dit moet ik meenemen in uw berekening.

Rest nog steeds de vraag: hoe snel verdien je zonnepanelen terug?

Omdat de prijzen van zonnepanelen nogal gedaald zijn de laaste jaren en er veel aanbieders zijn, is de aangeschafprijs en montageprijs een stuk lager dan 5 jaar geleden. Over het algemeen verdien je tegenwoordig de panelen, afhankelijk van de bovenstaande facturen en de stijgende energieprijs van gemiddeld 5% per jaar, binnen 6 tot 10 jaar terug.

Wat vond je van deze info?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.