Home » bespaar informatie » Kan autorijden echt niet goedkoper?

Kan autorijden echt niet goedkoper?

Autorijden is en blijft een dure hobby. Maar de kosten van onze heilige koe kunnen wel degelijk omlaag.

Een paar (extra) tips:

1. Brandstof

 • Het nieuwe rijden staat elders op deze website beschreven. Doe het en je bespaart 10% op de brandstof
 • Tank niet langs de snelweg. Een liter brandstof kost langs de snelweg zo’n €0,10 meer. Op een tank van 50 liter toch gauw een besparing van €5,00 per tankbeurt. Ga dus van de snelweg af en tank bij de plaatselijke pomp. Of, nog beter, bij ‘witte’ of onbemande pompen. Dat scheelt nog eens een paar eurocent per liter.
 • Tank over de grens. Nederland heeft de hoogste benzineprijs van Europa. Woont u in de grensstreek of gaat u met vakantie? Zowel in Duitsland als in België en Luxemburg liggen de prijzen van brandstof een stuk lager. En daar is het prijsverschil tussen snelweg en lokaal nog groter. In Frankrijk zijn de pompen bij supermarkten echte prijsvechters.
 • Gebruik de airco verstandig. Een airco op half vermogen kost 5-10% extra brandstof. Vol vermogen zelfs 20%!

2. Wellicht is het voor u voordelig om over te stappen op een alternatieve brandstof.

 • Autogas?
 • Elektrisch?
 • Aardgas?

3. Schaf een navigatiesysteem aan. Verkeerd rijden kost extra brandstof!

4. Een juiste bandenspanning leidt tot een lager brandstofgebruik. Bijkomend voordeel is dat de band minder slijt. Controleer de bandenspanning daarom minstens 1x per maand.

5. Kies de goedkoopste autoverzekering nauwkeurig uit en vergeet niet om het aantal schade vrije jaren goed in te vullen.

6. Ga kleiner en zuiniger rijden. Een kleine auto kost minder. De aanschafprijs is lager, de motorrijtuigen belasting is lager, de verzekeringspremie, onderhoud, reparaties en zeker ook het brandstofverbruik. Overstappen van een auto die 1:10 rijdt, naar een auto die 1:20 rijdt levert een besparing van meer dan €100,00 per maand op.

7. Houd bij aanschaf rekening met de afschrijving. Auto’s leveren steeds minder op bij inruil. De afschrijving op een kleine, zuinige auto is zo’n €100,00 per maand, een middenklasser kost al gauw het driedubbele aan afschrijving.

8. Nieuw of gebruikt? De kosten voor een nieuwe, kleine, zuinige auto zijn de eerste 3 jaar zo’n €500,00 per maand. Koop je een vergelijkbare auto van 3 jaar oud, dan kost deze de eerste drie jaar een kleine €400,00. Je hebt dan wel meer kosten aan reparatie en onderhoud, maar die kosten wegen niet op tegen de enorme afschrijving in de eerste jaren. Ga dus voor gebruikt!

9. Afdingen. Zowel bij de aanschaf van een nieuwe als bij een gebruikte auto loont het om af te dingen. Dealers zitten niet te wachten op een inruilauto, dus ook (en vooral) als je niets inruilt kun je een flinke korting bedingen, soms wel tot 10%

10. Autowassen. De auto met de hand wassen is veel goedkoper dan de wasstraat of wasbox. Het is echter minder milieuvriendelijk en in sommige gemeente daarom zelfs verboden.

11. Tijdig onderhoud. Op tijd een beurt verkleint de kans op dure reparaties . Bovendien voorkom je zo dat de auto meer brandstof gaat gebruiken.

12. Huren – delen. Een auto huren is een prima alternatief als je niet dagelijks een auto nodig hebt. Heb je slechts af en toe een auto nodig, dan is een abonnement op een deelauto wellicht interessant (www.greenwheels.nl, www.wheels4all.nl of www.connectcar.nl) . Dit is echter minder interessant wanneer je voor een langere periode een auto nodig hebt. Dan ben je beter af bij een regulier autoverhuurbedrijf.  Ook zijn er initiatieven die particuliere huurders en verhuurders aan elkaar koppelen. Kijk daarvoor eens op www.mywheels.nl of www.snappcar.nl.

13. Carpoolen, tenslotte, is een prima manier om te besparen op autokosten. Een carpoolmaatje vinden kan via je (net)werk of op www.toogethr.nl en www.samenrijden.nl.

 

Wat vond je van deze info?
 • Fascinated
 • Happy
 • Sad
 • Angry
 • Bored
 • Afraid
Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.